Stikstof in autobanden

In de afgelopen jaren heeft zich het fenomeen stikstof pompen in autobanden voorgedaan. De vraag is wat daar het voordeel van is. Eerst is het misschien verstandig om uit te leggen wat nu de daadwerkelijke verschillen zijn tussen gecomprimeerde lucht, zoals we dit in het normale leven inademen en in autobanden pompen, en stikstof. Gecomprimeerde lucht bestaat al uit zo’n 78% stikstof, 21% zuurstof, 1% argon en 1% andere gassen. Het percentage stikstof waarmee wij een band op spanning zetten bedraagt 98% stikstof en 2% andere gassen, het is dus bijna zuiver.

Tubeless Autobanden zijn enigszins poreus. Ze laten dus een deel van de gecomprimeerde lucht door de rubbersamenstelling van de band weer wegstromen naar buiten. De moleculaire samenstelling van lucht, vooral het zuurstof deel, is wat kleiner van samenstelling dan stikstof. Stikstofmoleculen kunnen bijna niet door het poreuze rubbermengsel van de autoband, ze zijn namelijk te groot. Het deel dat bij de samengeperste lucht uit de band loopt is ongeveer 10%. Met andere woorden: u rijdt al snel met onderspanning!

De zin van stikstof
Door stikstof in uw banden te pompen voorkomt u onderspanning, de banden blijven dus beter op spanning. Een juiste bandenspanning draagt bij aan een langere levensduur van de band en is dus goed voor uw portemonnee. Daarbij zorgt een optimale bandenspanning ook voor een lagere rolweerstand, zo verbruikt u minder brandstof en bewijst u een dienst aan het milieu en natuurlijk uzelf!

De onzin van stikstof
Sinds men stikstof gebruikt, zijn er diverse misvattingen ontstaan. Deze willen wij natuurlijk zo snel mogelijk de wereld uit helpen!

“De band blijft kouder want stikstof is heel koud.”

Het klopt dat stikstof al bij zeer lage temperaturen in gas wordt omgezet. Het is echter wel zo dat het stikstofgas door de omgevingstemperatuur wordt beïnvloed wanneer het gas in de band wordt gepompt. Uiteindelijk is er geen verschil tussen de temperaturen van een band die gevuld is met stikstof en die van een band die gevuld is met gecomprimeerde lucht.

“Met stikstof blijft de band altijd op druk.”

Een band die gevuld is met stikstof zal langer op druk blijven dan een band die gevuld is met gecomprimeerde lucht. Het blijft wel noodzakelijk om de druk zo nu en dan te controleren.

“Met stikstof heb ik nooit meer inrijdingen.”

Dit klopt natuurlijk niet. Een band met stikstof zal misschien beter op druk blijven, maar het stikstofgas beschermt de band niet tegen inrijdingen.

“Nu moet ik altijd stikstof bijpompen.”

Het is niet noodzakelijk dat u voortaan altijd stikstof in uw banden laat pompen, er kan namelijk gewoon gecomprimeerde lucht bij. Het is echter wel aan te raden aangezien uw banden beter op druk zullen blijven. De verhouding van de inhoud verandert ook de kans op spanningsverlies.

Voor wie en wanneer is het nuttig om stikstofgas te gebruiken?

  • Iedereen met milieubewuste opvattingen. U zult bijvoorbeeld minder brandstof verbruiken.
  • Iedereen die met eigen financiële of praktische redenen. Uw banden hebben minder zorg en aandacht nodig.
  • Iedereen met een voertuig dat weinig in gebruik is, maar waarbij de bandenspanning wel een grote rol speelt. Neem een camper, boottrailer of aanhanger.
  • Voertuigen met een kleine bandenmaat. Het is belangrijk dat dit soort banden op druk blijven.
  • Transportvoertuigen; een goede bandenspanning zorgt voor een hoger rendement, minder rolweerstand en brandstofbesparing. Kortom, minder kosten en een hogere efficiëntie.

Wat als er nog gecomprimeerde lucht in mijn banden zit?
Dit vormt geen enkel probleem, zeker niet wanneer u de bandenspanning regelmatig laat controleren. Daarnaast zal regelmatig bijpompen ervoor zorgen dat het percentage stikstof in uw banden aanzienlijk wordt verhoogd. Natuurlijk zal dit nooit 98% worden, maar u komt toch nog een heel eind. Neem voor meer informatie contact op met uw Bandenservice Rotterdam!

Neem contact op

Stikstof in autoband

Stikstof ventieldopjes

Social Media

Blijf up to date door ons te volgen!

PJ Bandenservice BV

Wij zijn een echte onafhankelijke bandenwinkel, en VACO erkend.

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag 
08:00 - 17:00 uur
Zaterdag
08:00 - 12:00 uur

Contactgegevens

Van Meelstraat 3
3088 GM  Rotterdam

Telefoon 010 - 428 1500
E-mail pj.bandenservice@planet.nl

Scroll naar boven